V oktobrskem podjetniškem portretu bo zadišalo po dobremu kruhu in slastnem pekovskem pecivu. Predstavljamo vam Renato Smrečnik, lastnico in direktorico podjetja Pekarna Rednak d.o.o. iz Mežice, ki jo vodi od leta 2005. |
Pekovsko pot je prvi začel Renatin oče. Najprej v pekarni, v svoji rojstni vasi Črna, nato na Prevaljah. Poslovna pot ga je popeljala naprej, v Slovensko Bistrico, nazadnje pa je bil kot poslovodja pekarne Velenje.
Zgodovina podjetja Pekarna Rednak se je začela pisati leta 1987, ko je v Lučah, s pomočjo žene in sina, odprl svojo prvo pekarno, ki jo je ob svoji upokojitvi zapustil sinu. Kljub upokojitvi pa ni imel miru. Še vedno ga je vleklo v pekarno in nazaj, na njegovo lepo Koroško. Zato se mu je v letu 2001 porodila ideja o pekarni v Mežici. Kupili so staro hišo in na tem mestu zgradili pekarno. V letu 2004, ko pa je oče zbolel, je v njej taktirko prevzela Renata.
Skupaj z možem Matijem sta ustvarila dober kolektiv, ki vsak dan poskrbi, da v Mežici zadiši po svežem kruhu in pekovskem pecivu. Delo si sicer delita, a Renata ima že v genih to, da koordinira - da vse teče »kot po maslu«, Matija pa je bolj v sami proizvodnji. Skupaj z zaposlenimi in dobavitelji skrbijo za kakovost samih izdelkov. Renata strmi k temu, da delajo kruh po starih preizkušenih receptih, ki ohranjajo izvorno kvaliteto in pristen okus kruha. Da pa res dobro diši in da je okus pravi, je potrebno vložiti veliko dela in samega veselja do dela, ljubezni in dobre volje. Samo na tak način so kruh in pecivo taki, da izpolnijo pričakovanja vseh čutov strank, so lepe oblike, omamno dišijo, slastno zahrustajo – a so hkrati nežni in mehki in ko sežeš po enemu, si druga dlan želi enako… In zato se tudi stranke rade vračajo v prodajalno.
V njihovi prodajalni v Mežici poleg kruha in pekovskega peciva nudijo kekse, potice,… poleti pa se lahko osvežite s slastnim sladoledom izpod Renatinih in Matijevih rok. Radi prisluhnejo željam stranke in če se le da, jih tudi izpolnijo. Njihove izdelke lahko dobite tudi pri lokalnih prodajalcih:
Na koncu smo Renati zastavili tudi naša standardna vprašanja:
1.S čim se ukvarja vaše podjetje?
V Pekarni Rednak Mežica d.o.o. pečemo razne vrste kruha in pekovskega peciva, razne kekse in potice. V poletnih mesecih delamo tudi sladoled. Vse naše izdelke prodajamo v lastni prodajalni, nekaj pa prodamo tudi po različnih lokacijah na Koroškem.
2. Imate vzornika v svojem poslu?
Vzornika sta mi oče in mama, ki sta trdo delala in ustvarjala boljšo prihodnost, ne samo sebi, ampak predvsem moji in bratovi družini. Vedno pa sta, kljub uspešnemu podjetju tako v Lučah kot Mežici, ostala preprosta in realna. Tu je še moj starejši brat Miran, ki po očetu nadaljuje poslovanje v Lučah. K njemu se vedno rada zatečem po kakšen nasvet.
3. Kakšna je vaša formula za uspeh?
Trdo delo, dobra volja in ljubezen do dela, kvalitetne sestavine…
4. Kaj je pri vašem delu najbolj pomembno?
Ni najbolj pomembnega, pomembno je VSE. Da zadovoljimo želje in pričakovanja strank, je potrebno upoštevati vse zgoraj našteto ter dodati visoko kvalitetne sestavine. In če dam roko na srce – prav ponosna sem na naše lastne, preizkušene recepte, ki dajo Rednakovim pekovskim izdelkom dušo… To je kvaliteta, ki jo naše stranke poznajo in cenijo.
5. Kaj je bila vaša največja napaka?
Napaka? Ni napak, so pa izkušnje, take in drugačne. Iz teh izkušenj – lekcij, se trudimo vsi skupaj vedno potegniti samo dobro. Vsaka poslovna pot ima vzpone in padce, pomembno pa je to, da se poberemo in gremo naprej in da na morebitnih lovorikah ne zaspimo in pozabimo na naše poslanstvo.
6. Kje se vidite čez deset let?
Upam da še vedno tukaj, v Pekarni Rednak Mežica, saj je tukaj tudi moj dom. Prepričana sem, da bomo z večnim sledenjem zahtevam trga še vedno atraktivni za naše stranke in da bomo s kvaliteto krog strank tudi razširili. To so vendarle želje vsakega, ki je vsaj malo podjeten.
7. Ste že uporabili in prihranili s kartico Mozaik podjetnih?
Ja, če se le spomnim, jo uporabim. Prihrankov pa ne računam. Največ pa verjetno prihranim pri Zavarovalnici Triglav.