Sekcija živilskih dejavnosti pri OZS organizira ponovitveno izobraževanje o označevanju hranilne vrednosti za predpakirana živila, ki je obvezna od 13.12.2016, in bo v četrtek, 20.10.2016, ob 14. uri v prostorih OZS, Celovška 69, 1000 Ljubljana (velika sejna soba). |
Uredba 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikov s 13. 12. 2016 zahteva obvezno označevanje hranilne vrednosti za predpakirana živila. To so povprečne vrednosti, ki temeljijo na analizi živila, ki jo opravi proizvajalec, na izračunu iz znanih ali dejanskih povprečnih vrednosti uporabljenih sestavin, ali na izračunu iz splošno veljavnih in sprejetih podatkov. Uredba ne predpisuje načina izračuna, so pa objavljene smernice v zvezi z določitvijo dovoljenih odstopanj za hranilne vrednosti, navedene na označbi. Izračun iz recepta prek posameznih sestavin je dovoljen z zakonodajo, za ustreznost izračuna je odgovoren nosilec živilske dejavnosti.
Inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) na terenu pri zavezancih, ki opravljajo živilsko dejavnost, ugotavljajo pomanjkljivosti, ki so predvsem povezane s pomanjkljivim znanjem oseb, ki delajo z živili, slabšim poznavanjem načel dobre higienske prakse, neizvajanju sledljivosti na način kot ga predpisuje zakonodaja, neusklajenost dokumentacije z dejanskim stanjem … Predstavili vam bomo kako v praksi lahko odpravite te napake ter z ustrezno usposobljenimi zaposlenimi in pravilno vodenimi postopki zagotovite varna živila potrošnikom.
Na izobraževanju bo predstavljen računalniški program za izračun hranilnih vrednosti izdelka ter tiskanje in oblikovanje nalepk. Program iz izdelane recepture izračuna energijsko vrednost, vsebnost beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov na podlagi surovin, ki sestavljajo izdelek.
Vabimo vas na izobraževanje, ki je namenjeno vsem živilcem, ki želite pridobiti znanje kako označiti hranilne vrednosti za predpakirana živila in se pravočasno pripraviti na spremembe, ki jih nova uredba prinaša.
Označevanje hranilne vrednosti živil, ki je obvezno od 13. 12. 2016 (predvidoma 90 min.)
• pomen označevanja hranilne vrednosti živil;
• načini navedbe in prikaza hranilne vrednosti;
• način izračuna s praktičnimi primeri.
Predavala bo dr. Blaža Nahtigal, strokovnjakinja s področja označevanja živil
Na kaj biti pozoren ko vas obišče inšpektor Uprave za varno hrano (predvidoma 45 min.)
• najpogostejše nepravilnosti, ki jih inšpektorji Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ugotavljajo pri zavezancih, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo;
• kako v praksi odpraviti nepravilnosti oziroma se jim raje izogniti (premalo usposobljeno osebje na področju higiene živil, pomanjkljive evidence, nezadostna in nedokazljiva sledljivost živil ...)
Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor
Predstavitev računalniški program za izračun hranilne vrednosti izdelka (predvidoma 15 min.)
Program bo predstavil gospod Jože Stenšak iz podjetja Carpe diem, d.o.o. Kranj
Prijava: prosimo, da izpolnite spletno prijavo, ki je objavljena na spletni strani www.ozs.si – Dogodki
Prijavite se lahko tudi tako, da izpolnite prijavnico v prilogi in pošljite na e-naslov: jana.golic@ozs.si ali iris.brkovic@ozs.si ali po faxu: 01 50 54 373. Rok za prijavo je dan pred izobraževanjem oziroma do zasedbe prostih mest.
Plačilo kotizacije: kotizacija se plača ob prijavi na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, transakcijski račun 02013-0253606416 račun NLB d.d., sklic 200024. Potrdilo o plačilu pošljete skupaj z izpolnjeno prijavnico na e-naslov jana.golic@ozs.si ali iris.brkovic@ozs.si ali po faxu 01 50 54 373.
Dodatne informacije: Iris Ksenija Brkovič, sekretarka sekcij: iris.brkovic@ozs.si , 01 58 30 566 in/ali Jana Golić, Služba za storitve: jana.golic@ozs.si, 01 58 30 553.