Sekcija živilskih dejavnosti pri OZS, v sodelovanju z območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami, organizira izobraževanje o označevanju hranilne vrednosti za predpakirana živila, ki je obvezna od 13.12.2016! |
Uredba 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikov s 13. 12. 2016 zahteva obvezno označevanje hranilne vrednosti za predpakirana živila. To so povprečne vrednosti, ki temeljijo na analizi živila, ki jo opravi proizvajalec, na izračunu iz znanih ali dejanskih povprečnih vrednosti uporabljenih sestavin, ali na izračunu iz splošno veljavnih in sprejetih podatkov. Uredba ne predpisuje načina izračuna, so pa objavljene smernice v zvezi z določitvijo dovoljenih odstopanj za hranilne vrednosti, navedene na označbi. Izračun iz recepta prek posameznih sestavin je dovoljen z zakonodajo, za ustreznost izračuna je odgovoren nosilec živilske dejavnosti. Inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) na terenu pri zavezancih, ki opravljajo živilsko dejavnost, ugotavljajo pomanjkljivosti, ki so predvsem povezane s pomanjkljivim znanjem oseb, ki delajo z živili, slabšim poznavanjem načel dobre higienske prakse, neizvajanju sledljivosti na način kot ga predpisuje zakonodaja, neusklajenost dokumentacije z dejanskim stanjem … Predstavili vam bomo kako v praksi lahko odpravite te napake ter z ustrezno usposobljenimi zaposlenimi in pravilno vodenimi postopki zagotovite varna živila potrošnikom. Na izobraževanju bo predstavljen računalniški program za izračun hranilnih vrednosti izdelka ter tiskanje in oblikovanje nalepk. Program iz izdelane recepture izračuna energijsko vrednost, vsebnost beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov na podlagi surovin, ki sestavljajo izdelek. Izobraževanje je namenjeno vsem živilcem, ki želijo pridobiti znanje, kako označiti hranilne vrednosti za predpakirana živila in se pravočasno pripraviti na spremembe, ki jih nova uredba prinaša. Izobraževanje bo v torek, 21.6.2016 ob 15. uri
v prostorih Višje strokovne šole Slovenj Gradec, Koroška ulica 11, 2380 Slovenj Gradec po naslednjem programu: Označevanje hranilne vrednosti živil, ki je obvezno od 13. 12. 2016 (predvidoma 90 minut):
Na kaj biti pozoren ko vas obišče inšpektor Uprave za varno hrano (predvidoma 45 minut):
Predstavitev računalniškega programa za izračun hranilne vrednosti izdelka (predvidoma 15 minut): Program bo predstavil Jože Stenšak iz podjetja Carpe diem, d.o.o. Kranj Kotizacija:
Prosimo, da izpolnite spletno prijavo. Prijavite se lahko tudi tako, da izpolnite prijavnico in pošljite na e-naslov: jana.golic@ozs.si ali iris.brkovic@ozs.si ali po faxu: 01 50 54 373. Rok za prijavo je dan pred izobraževanjem oziroma do zasedbe prostih mest. Plačilo kotizacije: Kotizacija se plača ob prijavi na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije TRR: 02013-0253606416 račun NLB d.d., sklic 200024. Potrdilo o plačilu pošljete na e-naslov jana.golic@ozs.si ali po faxu 01 50 54 373. Dodatne informacije:
Vabilo Sekcije živilskih dejavnosti_hranilne vrednosti_junij 2016.pdf |
|
|