Konec decembra (13. 12. 2014) bo pričela veljati in se tudi uporabljati nova Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Uredba proizvajalcem živil in drugim nosilcem živilskih dejavnosti (uvozniki, gostinci, …) prinaša številne nove obveznosti, med drugim uvaja tudi obvezno označevanje alergenov na predpakiranih in nepredpakiranih živilih. Uredba uvaja številne novosti in spremembe v primerjavi s trenutno veljavno zakonodajo, zato se je potrebno pred uveljavitvijo uredbe nanjo dobro pripraviti, če želimo označbe živil še pravočasno zakonsko uskladiti. |
Vabimo vas na izobraževanje, ki je namenjeno vsem živilcem, ki želite pridobiti znanje za pripravo skladnih označb na izdelkih in se pravočasno pripraviti na spremembe, ki jih nova uredba prinaša. Na izobraževanju se bomo posvetili kratkemu pregledu zakonodaje, novostim in posebnostim, ki jih prinaša. Predstavljeni bodo konkretni primeri pravilnega označevanja živil in predvidene rešitve pri označevanju v primerjavi s trenutno veljavno zakonodajo.
Novost označevanja alergenov v živilih pomeni tudi obveznost pri prilagoditvi HACCP dokumentacije, pri analizi tveganja in na izobraževanju vam bomo predstavili kako to na pravilen način uredite v vaši interni dokumentaciji.
»Ste že uskladili dokumentacijo na področju varnosti pri delu z novo zakonodajo?« Na izobraževanju bodo predstavljene tudi nove obveznosti s področja zagotavljanja varnosti pri delu - interni pravilniki, ki jih morajo imeti vsi delodajalci (alkohol in prepovedane droge ter trpinčenje na delovnem mestu) ter druge novosti (načrt promocije zdravja, obravnavanje nasilja tretjih oseb), ki jih morda še niste pripravili. Udeleženci bodo prejeli tudi osnutke pravilnikov.
Na izobraževanju bo predstavljen računalniški program za izračun hranilnih vrednosti izdelka, tiskanje etiket in cenikov. Program iz izdelane recepture izračuna energijsko vrednost, vsebnost beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov na podlagi surovin, ki sestavljajo izdelek. Če imajo surovine vpisano tudi nabavno vrednost, izračuna tudi stroške surovin za izdelek.
Izobraževanja bodo potekala:
- v sredo 12.11.2014 ob 15. uri v prostorih OOZ Radovljica, Gorenjska c. 20, 4240 Radovljica Spletna prijava na dogodek OOZ Radovljica, 12.11.2014 - v ponedeljek 17.11.2014 ob 15. uri v prostorih OOZ Nova Gorica, Gradnikove brigade 6, 5000 Nova Gorica Spletna prijava na dogodek OOZ Nova Gorica, 17.11.2014 - v sredo 19.11.2014 ob 15. uri v prostorih OOZ Maribor, Titova cesta 63, 2000 Maribor Spletna prijava na dogodek OOZ Maribor, 19.11.2014 - v četrtek 20.11.2014 ob 14. uri v prostorih OZS, Celovška 69, 1000 Ljubljana (velika sejna) Spletna prijava na dogodek OZS Ljubljana, 20.11.2014 - v torek 25.11.2014 ob 15. uri v prostorih OOZ Sežana, Kraška ulica 6, 6210 Sežana Spletna prijava na dogodek OOZ Sežana, 25.11.2014Program strokovnega izobraževanja:
(pričetek ob 15. uri, razen v Ljubljani s pričetkom ob 14. uri)
Označevanje alergenov in druge novosti, ki stopijo v veljavo 13.12.2014 (predvidoma 90 min.)
Predavala bo dr. Blaža Nahtigal, strokovnjakinja s področja označevanja živil.
Prilagoditev HACCP dokumentacije zaradi alergenov v točki analize tveganja (predvidoma 15 min.); Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor
Predstavitev računalniški program »Deklaracija izdelka« (predvidoma 15 min.); Program bo predstavil Jože Stenšak iz podjetja Carpe diem, d.o.o. Kranj
Dopolnitev ocene tveganja zaradi nove zakonodaje (predvidoma 15 min.); Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor
Predstavitev blagovne znamke »Anzej Panzej«; Predsednik Sekcije živilskih dejavnosti Miroslav Rednak
Kotizacija: Udeležba na izobraževanju je za člane OZS in njihove zaposlene brezplačna, za ostale udeležence je cena 50,00€ + DDV.
Prijava: prosimo, da zaradi same organizacije izobraževanja izpolnite spletno prijavo (povezave že zgoraj) ali na spletni strani www.ozs.si – Dogodki (previdno le pri lokaciji izobraževanja).
Prijavite se lahko tudi tako, da prijavnico pošljite na e-naslov: iris.brkovic@ozs.si ali po faxu: 01 50 54 373. Rok za prijavo je dan pred izobraževanjem.
Plačilo kotizacije za nečlane OZS: kotizacijo nečlani OZS plačajo ob prijavi na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije transakcijski račun 02013-0253606416 račun NLB d.d., sklic 200024.
Potrdilo o plačilu pošljete skupaj z izpolnjeno prijavnico na e-naslov iris.brkovic@ozs.si ali po faxu 01 50 54 373.
Dodatne informacije: Iris Ksenija Brkovič, sekretarka sekcij: iris.brkovic@ozs.si, tel. 01 5830 566.
Vljudno vabljeni!